Ładowanie Konfiguracji Stylów. Proszę czekać...

bannerwww2

Najbliższy odczyt naukowy: 4 listopada 2025 r.

dr Marcin A. Klemenski  (Polska Akademia Umiejętności, Biblioteka Naukowa PAN i PAU w Krakowie)

Kazimierz Dobrowolski (1894-1987) w świetle swej spuścizny przechowywanej w Bibliotece Naukowej PAU i PAN w Krakowie

Kazimierz Dobrowolski (1894-1987) był znanym mediawistą, etnologiem i socjologiem, twórcą tzw. metody integralnej w naukach społecznych, autorem licznych publikacji naukowych oraz członkiem Polskiej Akademii Nauk. Pozostawił po sobie ogromną spuściznę, która liczy setki teczek korespondencji, notatek, wypisów naukowych czy też wycinków. Spuścizna ta obecnie przechowywana w Bibliotece Naukowej PAU i PAN jest przedmiotem trwających prac, które mają umożliwić jej udostępnienie w bliskim czasie. W referacie przedstawi się zachowane materiały, które umożliwią w przyszłości opracowanie solidnej monografii naukowej Kazimierza Dobrowolskiego.

Odczyt odbędzie się w lokalu Towarzystwa przy ul. Św. Jana 12 (I piętro) w Krakowie o godz. 17.15 oraz będzie transmitowany za pośrednictwem kanału YouTube -link

 IMG 7030 Poprawione NR kopia

Przedstawiciele studentów Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie bronili postawionej tezy, jednak reprezentacja Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie starała się przekonać jury i publiczność o wyższości diety wegetariańskiej nad mięsną. Mimo wielu racjonalnym argumentom, przemawiającym za słusznością tezy jak i antytezy, niestety nie udało się znaleźć tej jednej właściwej odpowiedzi. Spór nie został rozstrzygnięty, co ukazały wyniki głosowania jury i publiczności. Skład sędziowski wybrał tezę świadczącą o wyższości diety wegetariańskiej nad tradycyjną, natomiast publiczność opowiedziała się za drugim wariantem. Wynik 1:1 musi zadowolić zarówno zwolenników diety mięsnej, jak i warzywnej.

 IMG 7122 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

IMG 7027 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

Po zakończonej debacie wszyscy uczestnicy mieli okazję zwiedzić nowy budynek Wydziału Technologii Żywności UR, w którym przygotowano dwie odsłony maczanki po krakowsku: wersję mięsną i warzywną. Ocenie podlegał: zapach, wygląd, smak i konsystencja. W praktyce również nie rozstrzygnięto który wybór okazał się lepszy. Najważniejsze, że nikt nie wyszedł z wydarzenia głodny.

 IMG 7281 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

IMG 7338 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

Partnerem debaty oksfordzkiej było Towarzystwo, ze szczególnym uwzględnieniem Komisji ds. Młodzieży – działającej w strukturach TMHZK – która zaangażowała się w organizację wydarzenia.