Ładowanie Konfiguracji Stylów. Proszę czekać...

Zapraszamy do udziału w IV edycji konferencji naukowo-metodycznej:

 
„Jak i gdzie w nowoczesny sposób uczyć o Krakowie i regionie. Szlaki historyczne"
organizowanej przez Towarzystwo Miłośników Historii i Zabytków Krakowa przy współpracy z Muzeum Krakowa, Archiwum Narodowym w Krakowie, Instytutem Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, Instytutem Judaistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego, Komisją Historyczną O/PAN w Krakowie.
 
 
logo krakowa2  
„Zadanie publiczne współfinansowane ze środków Miasta Krakowa”
 
 
Konferencja odbędzie się w formie zdalnej 13 listopada 2025, godz. 13.30-17.30. Program i link do rejestracji uczestników zostanie podany wkrótce.
 
Konferencja adresowana jest do mieszkańców Krakowa, nauczycieli, studentów, muzealników, organizacji pozarządowych oraz osób zainteresowanych problemami dydaktyki historii miasta Krakowa. Celem konferencji jest stworzenie możliwości wymiany wiedzy i doświadczenia w zakresie kształcenia oraz podjęcie dyskusji o najbardziej aktualnych i wymagających rozwiązania problemach związanych z edukacją o Krakowie.

bannerwww2

Tradycyjna dieta mięsna lepsza od wegetariańskiej. Tak brzmiała teza pierwszej akademickiej debaty oksfordzkiej, organizowanej w ramach cyklu „Tradycja a nowoczesność”, która odbyła się 23 maja 2024 r.

 IMG 7030 Poprawione NR kopia

Przedstawiciele studentów Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie bronili postawionej tezy, jednak reprezentacja Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie starała się przekonać jury i publiczność o wyższości diety wegetariańskiej nad mięsną. Mimo wielu racjonalnym argumentom, przemawiającym za słusznością tezy jak i antytezy, niestety nie udało się znaleźć tej jednej właściwej odpowiedzi. Spór nie został rozstrzygnięty, co ukazały wyniki głosowania jury i publiczności. Skład sędziowski wybrał tezę świadczącą o wyższości diety wegetariańskiej nad tradycyjną, natomiast publiczność opowiedziała się za drugim wariantem. Wynik 1:1 musi zadowolić zarówno zwolenników diety mięsnej, jak i warzywnej.

 IMG 7122 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

IMG 7027 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

Po zakończonej debacie wszyscy uczestnicy mieli okazję zwiedzić nowy budynek Wydziału Technologii Żywności UR, w którym przygotowano dwie odsłony maczanki po krakowsku: wersję mięsną i warzywną. Ocenie podlegał: zapach, wygląd, smak i konsystencja. W praktyce również nie rozstrzygnięto który wybór okazał się lepszy. Najważniejsze, że nikt nie wyszedł z wydarzenia głodny.

 IMG 7281 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

IMG 7338 Poprawione NR kopia

fot. Marcelina Woźnicka

Partnerem debaty oksfordzkiej było Towarzystwo, ze szczególnym uwzględnieniem Komisji ds. Młodzieży – działającej w strukturach TMHZK – która zaangażowała się w organizację wydarzenia.