Zakończyliśmy niedawno cykl warsztatów kulinarnych. Gościliśmy studentów z wielu ośrodków naukowych, którzy mieli okazję wysłuchać przedstawicieli sekcji cukierniczych, piekarniczych i wędliniarskich, a także skosztować ich przysmaków. Warsztaty zostały okraszone wykładami.
Zakończyliśmy niedawno cykl warsztatów kulinarnych, które odbywały się dzięki gościnności Cechu Rzemiosł Spożywczych. W tym roku mogliśmy się spotkać ze studentami różnych ośrodków naukowych (Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej-Instytut Historii i Archiwistyki, Uniwersytet Papieski Jana Pawła II-Instytut Historii, Uniwerystet Rolniczy – Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Jagielloński – Instytut Historii, Uniwersytet Wrocławski- Instytut Historii),
aż trzykrotnie: 8 listopada 2023 r. - projekt: „Co jadał Mikołaj Kopernik podczas studiów w Akademii Krakowskiej 1491-1495”, 29 listopada 2023 r. - projekt: „Kulinarna Podróż w Małopolskę” i 30 listopada 2023 r. - projekt: „Przez Żołądek do Historii”. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać przedstawicieli sekcji cukierniczych, piekarniczych i wędliniarskich, którzy opowiadali o swoich wyrobach. Gościliśmy przedstawicieli m.in. cukierni „Zając” w Skawinie, Rynek 22, cukierni Cichowscy z ul. Starowiślnej 21, piekarni Pieprzyca S.A.K.F. Piekarnia z Podłęża 89, piekarni „Krakowianka”, ul. Szlak 57, zakładu Wędliniarsko-Garmażeryjny S.C. Józef Domagalski Krystyna Trzcionka Piotr, Skała, ul. Krakowska 54, a także mieliśmy okazję skosztować ich specjałów. Do degustacji przygotowano m.in., pączki krakowskie z różą i obsypane cukrem pudrem, prawdziwy krakowski sernik z kratką na kruchym spodzie, strucle z jabłkami, ogromne kołacze, babki grysikowe z bakaliami, ciasteczka grylażowe oraz piszingiera krakowskiego (nauczyliśmy się je także przygotowywać), obwarzanki krakowskie (których nauczyliśmy się „sulać” czyli zaplatać), chleb krakowski z kminkiem, różnego rodzaju chleby żytnie na zakwasie, kiełbasę krakowską, głogowską, kiszkę krakowską, smalec i tradycyjną szynkę w towarzystwie musztard Konik. Warsztaty były także okraszone wykładami, które przedstawił dr Marcin Gadocha z Naszej Komisji ds. Młodzieży.
W trakcie warsztatów mogliśmy także zobaczyć rekonstrukcję stragi piekarskiej (jatki piekarskiej) z 1842 r. w skali 1:1. To właśnie na niej były prezentowane obwarzanki i różnego rodzaju chleby oraz bułki. Wierzymy, że forma warsztatowa była atrakcyjna dla uczestników i mamy nadzieję, że jeszcze w przyszłości będziemy mieli okazję się spotkać przy krakowskich specjałach i opowieściach o tradycyjnych przepisach lokalnych, krakowskich potraw.
Warsztaty odbyły się dzięki wsparciu finansowemu Miasta Krakowa, Urzędu Marszałkowskiego i Ministerstwa Edukacji i Nauki. Dziękujemy bardzo Fundacji Promocji Wyrobów Rzemieślniczych, Fundacji na Rzecz Nauki i Zdrowia Manuskrypt za organizację warsztatów.